Tyskland
Hotell
Hostel
Deutsche Bahn AG
Teleauskunft
Golf
Calles grenzshop
Border shop
Scandinavian Park
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 06:45
stad_liten, Tyskland

Köln som ligger vid floden Rhen är Tysklands 4:e största stad efter Berlin, Hamburg och München, med nästan en miljon invånare. Staden är internationellt känt som en kulturmetropol, dominant inom den tyska mediaindustrin med en tredjedel av Tysklands TV-produktion och ansedd att vara Tysklands bartätaste stad.

Köln är även en av landets äldsta städer och grundades av romarna år 38 f.kr. och fick romerska stadsprivilegier år 50 e.kr. under namnet Colonia Agrippina (Agrippinas stad) efter den romerska kejsaren Claudius sista gemål som var född här.

På 90-talet e.kr. hade Köln blivit huvudstad i den romerska provinsen Germania Inferior och hade över 45 000 invånare och en av rikets längsta akvedukter, Eifel-akvedukten som dagligen levererade 20.000 kubikmeter vatten till staden.

Den första bron över Rhen byggdes 310 e.kr. och försvarades av fästningen Divtia (nuvarande Deutz) och under samma århundrade tillkom Kölns första katedral. På 900-talet grundades ett flertal kloster inom stadsmurarna och även många av stadens romanska kyrkor byggdes. Detta ledde till att Köln under 1000-talet utvecklades till en av de viktigaste vallfärdsorterna för att på 1100-talet som tredje stad efter Jerusalem och Konstantinopel erhålla titeln Sancta. En annan viktig bidragande orsak till Kölns status inom det kristna samhället var att Kölns ärkebiskop Rainald av Dassel 1146, sägs ha tagit med sig ben av de tre vise männen som skall förvaras i en guld sarkofag (de tre heliga kungars skrin) i Kölnerdomen.

Köln

Även resten av medeltiden präglas staden av religiösa motiv då bl.a. den ringmur med sina 12 torn som blev färdig 1225 skulle föra tankarna till Jerusalems tinnar och torn. År 1248 påbörjades ytterligare ett storslaget projekt, då man påbörjade byggandet av Kölnerdomen som färdigställdes först 1880. Konflikterna mellan staden religiösa elit och borgarna i staden som pågått under hela århundradet ledde till slaget vid Worringer 1288, där borgarna vann och tvingade kyrkan att flytta ärkebiskopens resident till Bonn.

Under det 30-åriga kriget så bibehölls välståndet genom att staden hade en vapenproduktion som gav intäkter och samtidigt betalade man sig fri när trupper av olika nationaliteter närmade sig och slapp på så sätt undan krigets fasor och förstörelse.

Efter att ha varit under franskt styre under 20 år så inlemmades man 1815 i det Preussiska riket och växte snabb under industrialiseringen för att bli landets viktigaste stad efter Berlin. Under andra världskriget förstördes 90% av Köln som vid krigets slut kallades ”världens största ruinhög”. Köln började återuppbyggas 1947 och man följde då det ursprungliga ringformade gatunätet förutom att man byggde den breda genomfartsleden genom den medeltida stadskärnan. Återuppbyggnaden gick relativt fort och 1959 så var staden befolkning i nivå med förkrigstidens 800.000 invånare.

När Berlin tog över som tysk huvudstad så försköts maktcentrat och Köln förlorade lite av den ställning som den haft i Västtyskland. Köln har dock profilerat sig inom filmproduktion med filmproduktionsområdena Coloneum och Cologne BioCampus, media med bl.a. en journalisthögskola och en konsthögskola, bioteknik och handel.

Köln

I Köln hålls årligen ett flertal mässor i Köln Messe som är världen fjärde största mässområde. Man har bl.a. varit värd för konstmässan Art Cologne, fotomässan Photokina och IMM en internationell möbelmässa. Staden har även Tysklands största universitet.

Köln är internationellt känd som kulturmetropol med bl.a. ett 30-tal museer och mångt mycket mer konstgallerier. Här kan man besöka Museum Ludwig med sin moderna konst, i vars byggnad även Kölns Filharmoni befinner sig. Är man mer intresserad av medeltida konst så beger man sig till Wallraff-Richartz Museum och på Römisch-Germanisches Museumhar strax intill Kölnerdomen, har man specialiserat sig på fynd från romersk och germansk tid.

I Belgisches Viertel, ett område väster om ringgatan, ligger Kölns bohemiska kvarter där man även kan lyssna till staden kända elektroniska musik på barerna och pubarna eller besöka någon av inneklubbarna och design-barerna. Många av de lokala ölbryggerierna ligger i Altstadt (Gamla staden) vars öl kallas Kölsch vilket även är namnet på dialekten i Köln, och man brukar därför säga att ”Kölsch är det enda språk som du kan dricka”.

Köln har trots förstörelsen under andra världskriget ett par äldre byggnader som är värda ett besök, där Kölnerdomen, Tysklands mest besökta turistattraktion med sin imponerande höjd av 157 meter är det främsta. Vidare finns det en 1200-tals kyrka Groß St. Martin och rådhuset från 1569 som väl är värt ett besök.

Köln

År 2008 så är det ”Köln för familjer” år vilket innebär att staden har satsat extra på just barnfamiljer med olika evenemang förutom de ordinarie dragplåstren för barn så som Kölns Zoo, Phantasialand Theme, Park och SEA LIFE Königswinter.

I Köln finns det fullt utav caféer, pubar och snabbmatskedjor för den som har kommit dit för att roa sig eller shoppa på några av de många modeaffärerna och butikerna men har ont om tid. Man kan även ta det lugnt i någon av parkerna så som Rheinpark eller vid flodbankerna vid Rhen.

Man kan även besöka staden för några av de årliga festligheterna så som Christopher street day som är en av de största festerna inom gayvärlden med över 500.000 besökare årligen, Kölns julmarknad som finns på olika ställen i staden så som vid Köln Kathedalen, Ängel marknaden vid torget i Neumark, julmarknaden i gamla staden och sagomarknaden vid Rudolfplatz och Kölnkarnevalen som går av stapeln varje år den 11:e dagen i den 11:e månaden klockan 11.11..

Köln har ett väl utbyggt spårvagnsnät med spårvagnar som både går i gatuplan och under jord. I innerstaden går de flesta spårvagnslinjer under jord. Det finns även ett nät av pendeltåg (S-ban) som bl.a. trafikerar Köln Bonn Airport.

Den internationella flygplatsen Köln Bonn Airport delas med grannstaden, den tidigare förbundshuvudstaden, Bonn och är landets fjärde största räknat i antalet passagerare.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Upplev ett 5-stjärnigt boende när det är som bäst i en atmosfär som är inspirerad av ett berömt förflutet och en dynamisk modernitet i hjärtat av huvudstaden.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder