Tyskland
Hotell
Hostel
Deutsche Bahn AG
Teleauskunft
Golf
Calles grenzshop
Border shop
Scandinavian Park
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 05:55
stad_liten, Tyskland

Hannover ligger vid floden Leine och är sedan 1946 huvudstad i delstaten Niedersachsen i Tyskland. Det är en av världens ledande mässtäder och en viktig knutpunkt för nationell och europeisk trafik med 516 221 invånare.

Hannover var ursprungligen ett kurfurstendöme och nämns första gången 1241 då man fick borgarrättigheter av hertig Otto och blev en viktig knutpunkt tack vare sin närhet till floderna Rhen, Ruhr och Saar. Hannover hade även ett samarbete med Hansan genom Bremenhaven.

På 1300-talet byggdes stadsmuren och många av kyrkorna och blev sedermera under den tyska industrialiseringen en viktig del av handeln med järn och silver från norra Hartz.

Staden var länge säte för den Hannoveranska kungaätten i England i deras roll som hertigar av Brunswick-Lüneburg, men personalunionen bröt 1837 då drottning Victoria besteg den engelska tronen pga. att man inte accepterade kvinnliga monarker. Mellan åren 1815-1866 var Hannover ett eget kungadöme, men efter det preussisk-österrikiska kriget annekterades staden av Preussen och blev en provins i det preussiska riket.

Hannover

Efter andra världskriget utvecklades Hannover till en av världens största mässtäder och håller årligen flera av de största mässorna såsom världens största IT-mässa CeBIT och Hannover-mässan vilken är världens största industriella mässa.

Hannover anordnar även årligen ett flertal festivaler där Schützenfest Hannover är världens största nöjesmarknad samt Hannovers Oktoberfestival vilka är de mest kända och besökta.

Hannover har även många vackra trädgårdar, där Royal Gardens of Herrenhausen är en barockträdgård som är uppdelad i ett flertal sektioner med bl.a. Neuveau Jardin med Europas högsta fontän i trädgårdsmiljö och trädgårdsteatern är en. En annan är Berggarten med en av väldens största samlingar av orkidéer, Georgengarten med Leibniz temlet och Georgen palatset. Totalt så finns det omkring 40 parker, skogar och trädgårdar i staden. Ett par sjöar och två floder som erbjuder rekreation och fritidsaktiviteter.

Hannover zoo är en av Europas finaste djurparker och den trevligaste i Tyskland då den för tredje gången 2008 fick utmärkelsen Parc Scout. Parken består av ett flertal temadelar med bl.a. Gorillaberget, Jungelpalatset, tropikerhuset och en del för shower.

Hannover

De 36 viktigaste sevärdheterna i centrala Hannover sammanlänkas med en målad röd linje (The red thread) som är målad på trottoaren i en 4,2 km lång slinga som utgår från turistinformationen och avslutas på Ernst-Augustgatan framför centralstationen. Det finns även guidade bussturer som åker genom staden.

I centrum av den gamla staden finns den höga marknadskyrkan och det gamla stadshuset och i närheten Leibniz-huset från 1652 och Nolte-huset. Kvarteren kring Kreuz-kyrkan består av många små trevliga gränder. Går man igenom Marstall-porten så kommer man till den världsberömda Nanasskulpturen som är en del av Mile of sculpture som går från torget på Königsworter till ingången av Georgegarten.

Hannover har gott om museum såsom Kestnermuseet som specialiserat sig på forntida kulturer, Historiska museet som beskriver stadens historia och framväxt, Sprengelmuseet med sin 1900-talskonst och Teatermuseet med sin utställning och teaterkulturen i Hannover från 1600-talet tills nu. Det finns även ett 40-tal teatrar och kabaréer i staden med bl.a. operahuset, Schauspielhaus, Ballhofeins, Ballhofzwei och Cumbarlandsche Galerie. När det gäller kabaréer så är GOP varieté teater i Georgespalatset den ledande men det finns även andra så som Variety Marlene, Uhu-Theatre, Die Hinterbühne och Rampenlich Variety.

Hannover

Man kan även ta en tur till någon av de kända korsvirkesstäderna Goslar, Braunschweig, Hildesheim, Hameln och Celle som inte ligger många minuter ifrån centrum med intercitytåget.

För den som gillar att shoppa så finns det mesta här, gillar man märkeskläder så finns det bl.a. på någon av gatorna Georg¬strasse, Bahnhofstrasse och Osterstrasse. Gillar man jättelika varuhus så kan man pröva på Kaufhof, Karstadt och Peek & Cloppenburg. Hannover har även ett stort utbud av secondhand av kända märken när det gäller kläder, skor, väskor m.m.. En av de bästa sakerna med Hannover är att nästan hela innerstaden är bilfri och består av promenadstråk med affärer, pubar, kaféer och restauranger som ger en möjlighet till lite vila och avkoppling mellan affärerna och sevärdheterna.

Hanover Stadtbahn har gradvist börjat att ersätta den gamla spårvägen och har nu ca 115 km spår.

Flygplatsen i Hannover, Hanover Airport ligger endast 17 minuter från centrala Hannover med S-Bahn som avgår var 30:e minut. Flygplatsen har avgångar till de flesta Europeiska huvudstäderna och turistorterna och ett flertal andra destinationer runt om i världen. Här ifrån flyger även en del s.k. lågprisbolag såsom Air Berlin, TUI Fly.com och Welcome Air m.m..


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Upplev ett 5-stjärnigt boende när det är som bäst i en atmosfär som är inspirerad av ett berömt förflutet och en dynamisk modernitet i hjärtat av huvudstaden.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder