Tyskland
Hotell
Hostel
Deutsche Bahn AG
Teleauskunft
Golf
Calles grenzshop
Border shop
Scandinavian Park
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 07:14
stad_liten, Tyskland

Hamburg är Tysklands näst största stad och en av de viktigaste med en av Europas största hamnar för containers och ett ekonomiskt och kulturellt centrum för hela Nordtyskland. Hamburg är en vacker stad med sjön Alster i centrum, med ett högt tempo och massor av klubbar, barer, restauranger och butiker.

Staden uppstod runt borgen Hammaburg vid Elbe som byggdes 808 på order av Karl den store och utvecklades 834 till ett biskopssäte som bl.a. skickade missionären Ansgar till Birka i Sverige för att missionera.

Staden förstörs 845 av en flotta på 600 vikingaskepp, 983 av Obodriterna och 1030 av den polska kungen Mieszko II Lambert och efter ytterligare flertal raider så flyttar biskopssätet till Bremen.

Hamburg

Hamburg blir under medeltiden en del av Hansan och blir med tiden den dominerande staden och får ett stort ekonomiskt uppsving. Både Danmark och Sverige försöker flera gånger erövra staden för att bryta dess ekonomiska makt men misslyckas. Även den tyska kejsarens försök att dominera staden misslyckas och Hamburg bevarar sin oberoende ställning som fri riksstat, en republik styrd av en senat, ända fram till 1871.

Det finns fem stora kyrkor som är en del av Hamburgs skyline där St Michaelskyrkan från 1786 med sin 132 meter höga kopparspira är den mest kända. St. Nikolai's kyrka som påbörjades 1846 på samma ställe som det på 1000-talet fanns ett kapell tillägnat St. Nikolai och under åren 1874-76 var världens högsta byggnad med sina 147 meter. De äldsta av kyrkorna är St Peters från början av 1100-talet och St. Katharines från 1256. Den femte och sista av kyrkorna är den 125 meter höga St. Jacobs kyrka från 1693 som är belägen mitt i det centrala Hamburg.

Hamburg är känt för sitt rika kulturliv med bland annat ett stort antal teatrar med bl.a. den statliga Thalia teatern som grundades 1843. Staden har även ett 70-tal museum med förnämliga konstsamlingar som stadens rika borgare har bidragit med under årens gång. Här finns även Johannes Brahms museet, Neuengamme koncentrationsläger och Erotiska konstmuseet.

Hamburg

Hamburg anses som en grön stad med parker över hela staden. Den största parken är stadsparken i Hamburgs centrala del som designades 1910 och har en underbar gräsmatta och ett högt vattentorn som innehåller Europas största planetarium. Mitt i centrala Hamburg finns även sjön Alster som har ett omfattande kanalsystem och fler broar än Venedig och Amsterdam tillsammans. Bebyggelsen runt stora delar av Alster är från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet, där bl.a. stadsdelen Eppendorf med huvudgatorna Eppendorfer Baum och Eppendorfer Landstrasse mellan Klosterstern och Eppendorfer Markt har en sammanhållen bebyggelse från förra sekelskiftet. Här finns även många mode- och specialbutiker.

I Hamburg finns även en av världens mest berömda djurparker Hagenbecks djurpark som grundades 1874 och var den första park som använde frianläggningar.

Hamburg är i likhet med andra större hamnstäder känt för sitt livliga nattliv med centrum runt Reeperbahn. Detta är ett arv ifrån tiden då sjömännen ofta i flera dagar fick vänta på att deras skepp skulle lossas och lastas och under tiden efterfrågade diverse nöjen. Reeperbahn som mest är känd för sina pornografiska klubbar hyser även de flesta nattklubbarna i staden. Det var på en Reeperbahn-klubb som Beatles inledde sin karriär. Från nattklubbarna på Reeperbahn så fortsätter festen ibland i auktionshallarna på fiskmarknaden vid Elbes strand, där det varje söndagsmorgon sedan 1703 varit marknad.

Andra områden med mycket barer och restauranger är Schanzenviertel, Altona och Winterhude. Även i området mellan Alster och Centralstationen finns flera kända barer och restauranger. Sommartid öppnar flera beachklubbar mellan Landungsbrücken och Altona utefter Elbe.

I Hamburg finns även världens största modelljärnväg Miniatur Wunderland som täcker en yta på 1 000 m² och är indelad i ett flertal sektioner. Miniatur Wunderland är belägen i lagerhusen (Speicherstadt) vid Elbe.

Hamburg

Här finns även Svenska Klubben i Hamburg, som grundades 1906 och bland annat är huvudman för den Skandinaviska Skolan i Hamburg, en heldagsskola enligt svensk läroplan.

Hamburg har två välutbyggda tunnelbanesystem (U-bahn och S-bahn) som korsar staden. U-bahn består av de tre linjerna U1 (blå linjen), U2 (röda linjen) och U3 (gula linjen) och är 101 km lång. Linje U3 är väl värt en resa mellan Hamburg Hauptbahnhof och S:t Pauli (Reeperbahn) där linjen är en så kallad Hochbahn och går på viadukt längs hela hamnen med utomhusstationer så man ser hamnkvarteren. S-bahndelen av tunnelbanan består av linjerna S1-5 samt S11, 21 och 31.

Hamburgs flygplats heter Flughafen Hamburg-Fuhlsbüttel (ofta bara Fuhlsbüttel) eller Hamburg Airport och ligger i stadsdelen Fuhlsbüttel. En pendeltågslinje till Hamburgs flygplats är färdig 2008. Det finns även en flygplats i Lübeck dit flygplanen från Skavsta flygplats i Sverige går. Från Lübecks flygplats tar det cirka en timme att åka med buss till centrala Hamburg.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112
Polis: 110

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Upplev ett 5-stjärnigt boende när det är som bäst i en atmosfär som är inspirerad av ett berömt förflutet och en dynamisk modernitet i hjärtat av huvudstaden.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder