Turkiet
Hotell
Golf
Segling
Dykning
Köpa Egendom
Turkiets historia
Matrecept
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 05:27:17
stad_liten, Turkiet

Alanya är en stad i sydvästra Turkiet. Den är belägen på en liten halvö vid foten av Taurusbergen, cirka 140 kilometer sydöst om staden Antalya.

Alanya nämns första gången på 300-talet f.kr. som Korakesion men det har hittats skrift tavlor som är daterade 625 f.kr och lämningar från 20,000 f.kr har hittats i den närbelägna Kadrini-grottan. Från 323 f.kr så blev staden ett populärt tillhåll för pirater vilket den var ända fram till 67 f.kr då generalen Pompejus gjorde den till en del av det romerska imperiet. Några år senare får drottning Kleopatra området som en kärleksgåva av sin älskare general Antonius och en av stränderna bär hennes namn.

Efter det romerska rikets kollaps så kom staden att stå under Bysantinskt inflytande och när araberna började göra raider mot staden så påbörjades ett nytt bygge av en borg. År 1071 togs staden av den turkiska folkgruppen Seljukerna för att återigen komma i de kristnas händer 1120. Efter att under många år varit i olika regenters händer så tog den seljukiska sultanen Aladin Keykubad I slutligen 1221 kontroll över staden från vilken stadens nuvarande namn härstammar.

Det är från den här tiden många av de sevärdheter som finns i och omkring Alanya härstammar, såsom stadsmuren, skeppsvarvet och det röda tornet.

Alanya

Under de kommande århundradena så kom staden att regeras av många olika dynastier för att 1471 slutligen bli en del av det Ottomanska riket, vilket den var fram till 1:a världskrigets slut 1917 då Italien fick staden som en del av fredsfördraget. Den återlämnas till den turkiska republiken 1923.

Alanya blev under 60-talet en turistort för turkarna som reste dit på grund av Damalatas grottornas läkande verkan och efter det att flygplatsens byggdes 1998 så blev den en internationell semesterort för framför allt skandinaver, tyskar, holländare och på senare år även för ryssar.

Den gamla borgen med sin magnifika utsikt, 250 meter över havet och sin 6 km långa mur är en av Alanyas största sevärdheter. Längst vägen upp till borgen finns det både kaféer och restauranter som man kan stanna till vid när man blir trött, då vägen är både brant, snirklig och hårt trafikerad.

Alanya

En annan av Alanyas sevärdheter är skeppsvarvet med sina 5 dockor som färdigställdes 1226. Strax intill hittar man det 33 meter höga Röda Tornet som är en av stadens huvudattraktioner som även det stod färdigt 1226.

Damlatasgrottan som upptäcktes 1948 håller en konstant temperatur på 22-23 grader C och har en luftfuktighet på över 90% är även den en populär och välbesökt sevärdhet. Grottan som går att besöka, sägs ha välgörande effekt för astmatiker och andra lungbesvär. Damlatasgrottan har även tusentals år gamla stalagmiter och stalaktiter.

Alanyas bästa strand sägs vara Kleopatra/ Damlatas stranden som ligger väster om klipphalvön som delar Alanya i två delar. Stranden har en fin kornigare sand än de andra i området, men det blir fortare djupt så den är kanske inte jätte barnvänlig. På andra sidan ligger den 4 mil låga Begonvil stranden som är mer barnvänlig då den är mer långgrund och det finns mer aktiviteter här. Incekum är även det en finkornig långgrund strand som passar bra för barnfamiljer.

Har man tröttnat på att ligga vid stranden så kan man ta sig till Water Planet Aqua Park. De har bl.a. 27 vattenrutschkanor, rafting på en flod med konstgjorda vågor och minigolf för att roa barn och vuxna. Här finns även restaurant och bar.

Alanya

Alanya har ett buss system med bussar och dolmus (minibuss) som oftast går på de större gatorna, så inne i staden är det bäst att promenera eller ta taxi. Många gator i den gamla staden är stängd för trafik. Alanya har även en hamn för färjor till Kyrenia och där kryssningsfartyg lägger till. Väster om Alanya finns det även en marina som öppnades 2008. För flyginformation så kan man gå in på flygplatsen i Antalayas hemsida.


Viktiga telefonnummer

Brandkår: 110
Nödfall: 112
Polis: 155
Kustbevakningen: 158
Flygplatsen i Antalaya: +90 (242) 3303600

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Alanya Citys hemsida
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder