Sverige
Hotell
Tåg
Buss
Golf
Spa
Resa med barn
Camping
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
2020-04-05 06:24
Sveriges Flagga

Karlskrona grundades 1679 då man bestämde sig för att lägga en del av den svenska flottan där. Staden lades strategiskt på ön Trossö som hade en kontrollerad förbindelse till fastlandet och skyddades av militärbefästningar på öarna runt om. De fick sina stadsrättigheter 10 augusti 1680 och växte under de kommande åren till att bli Sveriges 3:e största stad efter Stockholm och Riga.

Då staden under lång tid var en sluten militär stad, som i takt med den svenska stormakten sakta vittrade bort, avtog dock tillväxten och staden förlorade mycket av sin betydelse men förblev en stark flottbas.

Karlskrona som hade isfri hamn året runt var ett tag tänkt som Sveriges huvudstad men dessa planer realiserades aldrig.

Karlskrona, Sverige

Karlskrona består av ön Trossö som utgör Karlskrona centrum med Europas 2:a största torg som endast överträffas av Rödatorget i Moskva. Stumholmen tillhörde länge flottan, men är idag ett marint musealt centrum samt bostadsområde. Centrala delen av staden upptogs 1998 på UNESCO:s världsarvslista som Örlogsstaden Karlskrona.

Karlskrona har tre kyrkor av intresse där Fredrikskyrkan som ligger på Stortorget, började byggas 1720 och invigdes 1744 och Amiralitetskyrkan (Ulrica Pia) från 1681 som är Sveriges största träkyrka och är en del av Karlskronas världsarv och upptagen på UNESCO:s världsarvslista 1998.

Trefaldighetskyrkan eller Tyskakyrkan som påbörjades 1697 då de många tyskarna som fanns i staden fick bilda en egen församling. Kyrkan färdigställdes 1709 och brann ner till grunden 1790 men återuppbygdes igen efter de gamla ritningarna.

Framför Amiralitetskyrkan i Karlskrona står Rosenbom, en träfigur som stått där åtminstone sedan slutet av 1700-talet. 1956 ersattes den av en kopia gjord av "Hästö-Kalle", men originalet finns att beskåda inne i kyrkan. Figuren är en fattigbössa där Rosenbom håller ett plakat där det står;
" Ödmjukt jag Er ber Fast rösten är nog matt Kom lägg en penning ner Men lyften uppå min hatt".

Karlskrona, Sverige

Några av de mest kända sevärdheterna är Drottningsskärs kastell som uppfördes under 1600-talets sista årtionden och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser och Kungsholms fort som tillsammans med Drottningskär på Aspö har bevakat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år. Kungsholms fort är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. På ön finns också ett museum som speglar fortets historia och har guidade turer under sommarmånaderna.

Karlskrona är annars en sommarstad med gott om kaféer restauranger och barer och det är endast 5 minuter från centrum till närmsta badet av stadens 30 officiella badplatser och hundratals trevliga badvikar. Karlskronas badvikar i pdf format...

Skärgårstrafiken trafikerar den östra skärgården med skärgårdsbåtar dagligen, samt på sommaren till Nättraby. Till Utklippan finns även transport av passagerare sommartid till öns vandrarhem. Aspö har en bilfärja med täta avgångar dygnet runt. Det finns även en kanotled som utgår från Emmaboda.

Från Karlskrona går dagliga turer med Stena Line till Gdynia i Polen.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder