Spanien
Hotell
Golfbanor
Spa
Vad händer
Turistbyråer
A.06
A.07
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 04:23
Spaniens flagga

Alicante ligger vid kustremsan Costa Blanca, och är känt för sina milsvida vita stränder. Det har under senare år blivit populärt för svenskar att bosätta sig här hela eller delar av året.

I området har det bott människor i 7000 år, men staden Alicante grundlades år 324 f.Kr. av Kartagerna som kallade staden för Akra Leuke (vita berget alt. vita udden) och här skall Hannibal ha släppt lös sina berömda elefanter. År 201 f.Kr. blev staden erövrad av romarna som valde att kalla staden Lucentum. De fortsatte att vara ett romerskt fäste i över 700 år, men från 400-talet kan man säga att det var visigoterna som kontrollerade Alicante.

713 ingicks ett fördrag mellan goten Teodomiro de Oriola och moren Ab'd Al-Aziz vilket gjorde Alicante till en muslimsk stad under namnet Laqant. Det verkar även som att det är nu som borgen återbefästs, vilket kan bero på fruktan av att vikingar skulle attacker staden som de gjort med Oriola. Den 4 december 1248 intogs Alicante och befästningen av Alfonso av Kastilien och fortet döptes då om till Santa Barbaras fort efter som det var på hennes dag som det föll. Staden ingick i kungariket Kastilien fram till 1296 då staden erövrades av kungariket Aragoniens styrkor.


Alicante


Alicante blev sedan en av medelhavets viktigaste hamnar genom handel och export av ris, vin, olivolja, apelsiner och ull, tills kung Filip III mellan åren 1609-14 utvisade flera tusen morer pga. deras påstådda samarbete med pirater som regelbundet kuststäderna. Detta utarmade regionen på arbetskraft och kunskap så till den milda grad att den landägande adeln fanns sig nära bankrupta. Alicante hankade sig fram på skoproduktion, jordbruk och fiske tills slutet av 1800-talet då det ekonomiska uppsvinget ledde till att Alicante blev en stor exporthamn.

År 1931 så välkomnade staden kung Alfonso XIII:s abdikation och bildandet av den andra spanska republiken och var den stad som sist blev ockuperad av Francos trupper och från vilkens hamn som de kvarvarande republikanska ämbetsmännen flydde 1939.

Under de kommande åren så levde Alicante-borna ett sömnigt och hårt liv tills förändringen i slutet på 1950-talet då staden vaknade upp och förändrades pga.turismen. Man började bygga stora byggnader och komplex vid Albufereta och Playa de San Juan som lockade turister med sitt klimat. Detta ledde till att flera små restauranger och barer öppnades och sedan fler små företag med turisterna som kund i åtanken.

Alicantes klimat är behagligt året om med en medeltemperatur på ca 18° med variationer i jan på mellan 6° och 17° och i aug på 24° till 31°. Om man inte gillar regn så skall man undvika september och oktober då det kan komma upp till 200 mm.


Alicante


Förutom sitt klimat och sina stränder så kan Alicante visa upp en hel del sevärdheter så som slottet Santa Barbara med sitt ursprung från 800-talet som ligger på det 166 m höga berget Benacatil och överblickar hela staden Alicante. Det finns även den gotiska basilikan Santa Maria från 1300-talet och katedral Saint Nicholas av Bari från 1400-talet som båda är byggda över gamla moskéer. Vill man gå på museum så kan man gå till Casa de La Asegurada, en byggnad från 1685 som inhyser Alicantes museum för samtida konst, till Gravina palatset med sitt konstmuseum eller Alicantes arkeologiska museum som 2004 fick pris som årets europeiska museum.

För barn finns Terra Mitica som är en temapark som är uppdelad i 5 olika delar som associerar till medelhavet, Egypten, Iberiska halvön, Grekland, Rom och öarna och innehåller massor av åkattraktioner och shower.

I Alicantes närområde finns 6 olika stränder:

Salader-Urbanova Beach som är en vacker sandstrand på över 1,5 km med affärer, restauranger, livvakt och en speciell del som är avsedd för nudister.

El Postiguet Beach ligger mitt i staden nedanför slottet Santa Barbara bredvid hamnen. El Postiguet är känd för sin fina sand kvalitet, sina caféer, närheten till de ”gamla” kvarteren och sin vackra strandpromenad. Explanada de España som med sin beläggning av 6,5 milj. marmorstenar räknas till en av Spaniens vackraste strandpromenader. Promenaden är även en samlingsplats för folk på kvällarna och ett ställe där man ofta har konserter. Här finns även speciella områden som är avsedda för sport som t.ex. beachvolleyboll.

La Albufereta Beach nordväst om Alicante är en lite sandstrand som är lokalbefolkningen favorit. Här finns även viktiga arkeologiska lämningar och det är här som ursprunget till Alicante är att hitta.


Alicante border=


La Almadraba Beach är en liten strand med mörk sand och lugnt vatten.

Cabo De La Huertas Coves med sitt kristallklara vatten, sand och klipp strand är beläget mellan stränderna San Juan och La Albufereta och är ofta inte särskilt trångt och därför populärt bland nudister.

San Juan Beach är den mest kända stranden med sin vackra sandstrand. Här finns många lägenheter affärer, restauranger och strandbarer som i vissa fall ligger direkt på stranden. Stranden har även avskilda delar för sport så som beachvolleyboll, fotboll och vindsurfing.

Om man tröttnar på fastlandets stränder så kan man ta sig en båttur till ön Tabarca och Tabarca Beach som är känt för sitt kristallklara vatten av mycket bra kvalitet och sin stora variation av flora och fauna. Här finns ett flertal restauranger och en liten pittoresk fiskeby där man kan prova på det traditionella lokala köket

Hamnen i Alicante har renoverats och byggts ut och räknas i dag som en av de viktigaste hamnarna i Spanien när det gäller kryssningsfartyg.

Det vanligaste sättet att anlända till Alicante från de nordiska länderna är annars via flyg och till El Altet Airport. Hit flyger bl.a. Ryanair direkt från Stockholm-Skavsta, Norrköping, Västerås, Smaland Airport och Göteborg City Airport. Norwegian flyger direkt från Stockholm-Arlanda och Köpenhamn-Kastrup. City Airline flyger direkt från Göteborg Landvetter Airport. Iberia flyger från Stockholm-Arlanda och Köpenhamn-Kastrup med ett byte på Madrid-Barajas. Givetvis är flygförbindelserna ”färskvara” och kan komma att ändras med kort varsel.


Viktiga telefonnummer

Polis: 091
Brandkår och ambulans: 112

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder