Polen
Hotell
Polska turistbyrån
Polska järnvägen
Golf
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 05:51
Polens flagga

Sopot är en ort som ligger mellan Gdansk och Gdynia i norra Polen med cirka 40 000 invånare. Den snabba tillväxten i städerna Gdansk, Gdynia och Sopot har gjort att städerna i stort sett växt ihop till en enda storstad som brukar kallas Trestad med ca 1 miljon invånare.

Sopot är mest känt som kurort och för Europas längsta träpir, Molo som är 515,5 meter lång. Här finns även många populära och välbesökta badstränder.

Orten har en årligen återkommande sångfestival och är Polens sommarhuvudstad med ett intensivt uteliv.

Sopot, Polen

Sopot är slaviskt och betyder källa och nämns första gången som Sopth 1283 och som Sopot 1291.

Sopot grundades på 600-talet och var då en slavisk befästning för handel av varor som transporterades på floden Vitula och som kom från andra sidan det Baltiska havet. Sopot kom helt att försvinna på 900-talet.

Stawowie och Grezowo som ligger inom det nuvarande Sopot nämns 1186 och byn Swiemirow 1212 medan byn Sopot först nämns 1283.

År 1466 blir staden en del av Polen och under 1500-talet blir Sopot ett rekreationsområde med spa och lanthus för de välbärgade i Gdansk. Här bodd även Magnus de la Gardie i vad som även i dag kallas Swedish Manor, under förhandlingarna med Johan II Caisimir.

1734 så bränns staden ner till grunden av ryska trupper och förblir övergiven under den polsk-ryska konflikten och 1758-59 köptes hela området upp av familjen Przebendowska.

Sopot blev en del av Preussen 1772 och byn började återuppbyggas och 1806 köptes den av en köpman från Gdansk, Carl Christoph Wegner som 1819 öppnade det första offentliga badet som blev ett misslyckande.

Ett nytt försök gjordes 1823 av Dr. Jean Georg Haffner och denna gång blev det så framgångsrikt att man året därpå kunde öppna ett sanatorium, bygga en 63 meter lång pir och anlägga ett parkområde.

Sopot, Polen

1870 fick Sopot sin första järnvägsförbindelse som senare fick förbindelse med Berlin vilket medförde att runt sekelskiftet hade staden ca 12.000 turister per år. Staden hade då återigen blivit ett semester tillhåll för invånarna i Gdansk, rika aristokrater och Tysklands kejsare Wilhelm II.

1901 fick Sopot stadsrättigheter vilket satte än mer fart på utvecklingen och innebar att vid 1:a världskrigets utbrott hade staden 17.400 bofasta och över 20.000 turister årligen.

På grund av 2a världskriget så kollapsade turismen och när ryssarna 1945 intog staden så brände de ner stora delar av staden. Sopot blev sedan en del av Polen och de tyskar som hade blivit kvar förflyttades snart för att ge plats åt de polacker som bott på områden som nu hade annekterats av Sovjetunionen.

Under de kommande åren så återhämtade sig Sopot och kom att inrikta sig på kultur då de fick en musikhögskola, ett bibliotek och ett konstgalleri. 1956 hade de sin första jazzfestival och 1961 sin första internationella sångtävling.

Sopot blev återigen en stad för rekreation då det mellan åren 1972-75 återigen öppnades sanatorium, bad och hotell.

Sopot, Polen

Sopot har efter kommunismens fall utvecklats än mer och 1999 blev den utsedd till officiell spa ort.

Sopot har ingen egen lokaltrafik utan den täcks av Gdynias och Gdansk linjer.

Till Sopot kan man ta sig med färja från Nynäshamn och Karlskrona eller flyga till Gdansk internationella flygplats där många av de s.k. lågprisbolagen landar.

Flygplatsen ligger ca 15 km från stadscentrum. För att komma dit från Gdansk, Sopot eller Gdynia behöver man ca 45 min. Man ska inte glömma att på eftermiddagen, på grund av långa bilköer, tar det ibland längre än 45 min.

Från flygplatsen tar man sig lättast till centrum med taxi eller någon av bussarna. Bussen tar ca 45 minuter och kostar ca 8 kr.

Färjan till Nynäshamn avgår från färjeterminalen som ligger i Gdansk Nowy Port. För att komma dit från centrum måste man ta en taxi eller åka pendeltåget.

Färjan till Karlskrona avgår från färjeterminalen som ligger i Gdynia. För att komma dit ska du ta en taxi. Man kan också åka buss.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112
Polis: 997
Ambulans: 999
Turistinformation: 058 301 43 55
Färjeterminal Gdansk: 058 343 18 87
Stena Line Gdynia: 058 660 92 00

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Officiell samarbetspartner med Polska Statens Turistbyrå