Polen
Hotell
Polska turistbyrån
Polska järnvägen
Golf
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-05-27 10:47
Polens flagga

Gdansk omnämns i historiska dokument även under ett antal andra namn som Gyddanyzc, Kdansk, Gdanzc, Dantzig, och Dantiscum och är en del av Trójmiasto (Trestaden) som är en sammanslutning mellan Gdansk, Sopot och Gdynia som i princip har vuxit ihop och nu har en befolkning på över en miljon människor.

Från arkeologisk forskning framgår att orten var en hantverkar- och fiskarby redan på 600-talet och på 900-talet var den en befäst borg vid Wislas mynning hos pommernfurstarna.

Gdansk, Polen

Gdansk omnämns första gången i skrift som Gyddanyzc urbs i Jan Kanapariusz krönika från 999 om den helige Vojtech Adalbert av Prag, den tjeckiske biskopen som missionerade i området. Enligt krönikan skulle Vojtech ha besökt orten på våren 997 och döpt invånarna på begäran av Boleslaw den modige.

Gdansk fick stadsrättigheter 1263 och var under senmedeltiden en viktig tyskdominerad handelstad vid Wislas mynning i Östersjön. Gdansk var en av de större medlemmarna i Hansaförbundet.

Staden var en viktig bricka i spelet mellan Tyska orden och Polen-Litauen under 1300- och 1400-talet. Efter Tyska ordens fall kom staden därefter att råda under Polen-Litauen, men med långtgående självstyre som mäktig handelsstad. 1500- och 1600-talet var stadens storhetstid. Som viktigaste utskeppningshamn för den stora polska spannmålsexporten blev staden rik och många vackra och storslagna byggnader är bevarade från denna tid och den tidigare hansaepoken. Efter Polens delningar under slutet av 1700-talet tillföll den Preussen och ingick senare i det tyska kejsardömet.

Gdansk, Polen

I efterverkningarna av det första världskriget och det tyska kejsardömets fall avskiljdes staden från Tyskland, och blev en självstyrande så kallad fristad (tyska: Freie Stadt, polska: wolne miasto) med egen konstitution, regering, parlament och valuta. Fristaden gränsande till Polen och den tyska enklaven Ostpreussen. Den så kallade polska korridoren mot Tyskland i öster, samt kontroverser kring kontrollen över staden, framlades av Hitler som ett skäl till en invasion av Polen 1939, vilket därmed de facto utlöste det andra världskriget.

Under andra världskriget utgjorde staden ett tyskt så kallat Gau, med Albert Forster som Gauleiter. År 1945 ockuperades staden av sovjetiska styrkor och utsattes för en vild plundring, ödeläggelse och stacks i brand. Nästan hela Gdansks befolkning flydde, deporterades eller dödades. Omkring 100 000 människor omkom och omkring 1950 levde cirka 285 000 tyska danzigsbor i exil.

År 1980 skapades den polska fackföreningen Solidaritet i Leninvarvet i staden. Den leddes av varvsarbetaren Lech Walesa och blev början till den polska kommunismens kollaps nio år senare men även på sikt till hela östblockets upplösning.

Gdansk har kvar många vackra byggnader från Hansatiden och de flesta turistattraktionerna hittar man vid eller i närheten av Ulica Dluga (Long Street) och Dlugi Targ (Long Market).

En av Gdansk mest besökta turistattraktioner är Brama Zlota (den Gyllene porten) som ursprungligen byggdes 1612-14 på den plats där det stod den gotiska porten från 1300-talet. Originalporten förstördes under 2:a världskriget men återuppbyggdes 1957. I närheten finns även Dom Uphagena, Ratusz Glównego Miasta(Stadshuset), Neptuniysfontänen från 1600-talet och Brama Zielona (den Gröna porten).

Gdansk, Polen

Gdansk har även gott om historiska kyrkor var av Bazylika Mariacka (St.Mary) en av de mest kända. Byggd på en basilika från 1300-talet varav vissa delar fortfarande byggts in i den "nya" gotiska kyrkan som färdigställdes 1496. Den är världens största Gotiska tegelkyrka och en av Europas störst tegelbyggnad med plats för 25.000 människor.

Dominikanemarknaden är en 600 år gammal tradition som återuppstod på 60-talet då man bestämde sig för att återuppta den. Marknaden börjar alltid under första veckoslutet av augusti och varar i 2 veckor. Från hundratals upp till tusen personer kommer till Gdañsk för att köpa eller sälja någonting. Det är framföralt en loppmarknad men alla andra varor och produkter är också tillgängliga. Gamla kartor, böcker, mynt, svärd, smycken, lampor, tavlor, målningar m.m.. De som säljer ställer upp sina stånd vid de smala och fina gatorna i Gamla Stan.

Dominikmarknaden öppnas av presidenten som överlämnar stadsnycklar till Neptun - Kung av alla Hav. Under de två veckorna organiserar man flera olika slags evenemang för turisterna och invånarna: kvällskonserter, gatuteaterföreställningar, tävlingar osv. Öl, vin, grillkorv kan man köpa tills sent på natten.

I Gdansk finns det gott om restauranger, pubbar, klubbar och andra ställen som visar sig på sitt bästa sätt. I Gdansk kan man träffa på det mesta och det mest oväntade då de är kända för att experimentera och hitta på nya saker. För mer information om evenemang i Gdansk...

Det finns ett tätt nät av bussar och spårvagnar som har förbindelser till alla stadsdelar. För bussar och spårvagnar gäller samma biljetter.

Till Gdansk kan man ta sig med färja från Nynäshamn med Polferries och från Karlskrona med Stena Line. Det går även flyg till Gdansk internationella flygplats där många av de s.k. lågprisbolagen landar.

Flygplatsen ligger ca 15 km från stadscentrum. För att komma dit från Gdansk, Sopot eller Gdynia behöver man ca 45 min. Man ska inte glömma att på eftermiddagen, på grund av långa bilköer, tar det ibland längre än 45 min.

Från flygplatsen tar man sig lättast till centrum med taxi eller någon av bussarna. Bussen tar ca 45 minuter och kostar ca 8 kr.

Färjan till Nynäshamn avgår från färjeterminalen som ligger i Gdansk Nowy Port. För att komma dit från centrum måste man ta en taxi eller åka pendeltåget.

Färjan till Karlskrona avgår från färjeterminalen som ligger i Gdynia. För att komma dit ska du ta en taxi. Man kan också åka buss (nr 150), då kostar biljetten ca 2 PLN. Du kan också åka en Stena Line buss (se Stena Line)


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112
Polis: 997
Ambulans: 999
Turistinformation: 058 301 43 55
Färjeterminal Gdansk: 058 343 18 87
Stena Line Gdynia: 058 660 92 00

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Officiell samarbetspartner med Polska Statens Turistbyrå