Österrike
EM i fotboll 2008
Evenemangsguide för Wien
Mondial
Euro 2008
Hotell under EM
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 06:27
Österrikes flagga

Wien är huvudstad i förbundsrepubliken Österrike, belägen långt österut i landet. Floden Donau flyter genom staden, som är säte för flera internationella institutioner, bland andra det internationella atomenergiorganet IAEA och de oljeproducerande staternas organisation OPEC.

Som så många andra romerska städer i Centraleuropa grundades Wien (Vindobona) av romarna på en tidigare keltisk bosättning. Wien belägrades av Osmanska riket 1529 och 1683. Båda gångerna kunde staden hålla ut, andra gången med hjälp från Polen.

Wien, Vienna

1918 splittrades Österrike-Ungern och den en gång kejserliga huvudstaden blev huvudstad i republiken Österrike. Förutsättningarna för Wien förändrades då helt och staden blev dominerade i det Österrike som kraftigt minskade i befolkningstal och storleksmässigt. Även kriget orsakade en befolkningsminskning för staden.

Kring sekelskiftet 1900 var Wien en samlingspunkt för en rad tänkare och vetenskapsmän, bland andra Sigmund Freud.

1938 blev Wien en del av det Stor-Tyska riket och fick inte tillbaka sin status som huvdstad innan självständigheten 1955 då de allierade lämnade staden.

2001 sattes Wiens historiska stadskärna upp på UNESCO:s Världsarvslista.

Wien är internationellt känd för sin musikscen med framför allt klassisk musik på bl.a. Staatsoper och Volksoper där det spelas flera typiskt wienska operetter men även klassiska operastycken och pjäser. Konserter med klassisk musik brukar främst spelas på Wiener Konzerthaus. Den konsertscen som används till de kända nyårskonserterna med Wiener Philharmoniker är dock Musikverein.

Wien, Vienna

Förutom musik så har Wien även ett stort utbud av teatrar av större och mindre dignitet. Här verkar bl.a. Burgtheater, som tillsammans med sin mindre scen Akademietheater utgör en av världens främsta teaterscener, Förutom dessa så bjuder många mindre och större scener på olika sorters uppsättningar.

Wien har även gott om sevärdheter så väl arkitekturiskt som på museum. Några som kan nämnas är den romanska Ruprechtskirche , den gotiska Stephansdomen, barockens Karlskirche , Wotrubakirche som är ritat av konstnären Fritz Wotruba och Hundertwasserhaus, ritat av Friedensreich Hundertwasser.

Habsburgarnas samlade skattkammare med kejsarkronan och kronjuvelerna finns i det gamla kejserliga residenset Hofburg och flera av museer med olika inriktningar finns vid Ringstrasse. Förutom detta finns en stor mängd mindre museer, inriktade på allt från naturvetenskap till modern samhällshistoria.

Vidare utgör uppträdanden på Spanska ridskolan ett levande museum över vad som en gång var kejsarfamiljens paradhästar.

Det finns även gott om parker i Wien som bl.a. Schloßpark som även hyser Wiens botaniskaträdgård, Wiener Stadtpark (Wiens stadspark) och Schloss Schönbrunn (slottet Schönbrun) som även innehåller världens äldsta djurpark Schönbrunn Zoo som grundades 1752.

Wien, Vienna

Wien är även berömt för sitt kök där Wienerschnitzel, givetvis är en av de mest kända rätterna men även Tafelspitz som är kokt biff och korvar av olika slag. Annars är det deras kaffehus med alla dess kakor och desserter som lockar till frossning.

När det gäller kollektivtrafik så har Wien sina berömda spårvagnar som funnits i staden sedan 1865 och sedan 1978 en tunnelbana med 5 linjer (numrerade från 1 till 4 samt 6).

Wiens flygplats Schwechat kan nås med hjälp av pendeltåg (S-Bahn), buss eller direkttåg (som i Wien heter CAT).


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder