Estland
Hotell
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 05:58:20
Estlads flagga

Tallinn som är Estlands huvudstad är belägen vid Finska viken i den norra delen av landet vid Lindanäs där Valdemar II Sejr 1219 lät uppföra en korsfararborg. Tallinn är en sammandragning av estniska Taani linn, vilket betyder "danskborgen" eller "den danska staden"men hete på svenska och tyska Reval ända fram till 2.a världskriget.

Tallinn kan dock vara äldre då man tror att staden Kolyvan som Muhammad al-Idrisi satte på sin karta 1154 var nuvarande Tallin. Det var även här som den Danska flaggan Dannebrogen kom nerfarande från himlen enligt sägnen år 1219 under slaget vid Lindanäs.

Tallinn, Estland

Staden var en svensk besittning 1561-1721, men efter Stora nordiska kriget kom staden under ryskt herravälde fram till 1920 då Estland blev självständigt för att åter igen komma under ryskt överinseende 1939 fram till självständigheten 1991.

Gamla staden i Tallinn sattes 1997 upp på Unescos världsarvslista.

Sedan självständigheten från Sovjetunionen (1991) har stora hotell har byggts i de centrala delarna av staden som håller västeuropeisk standard. Den snabba ekonomiska tillväxten i Estland har gjort att de lokala priserna inte alls är så förmånliga som de kan vara i övriga Östblocket. Det är oftast inga problem att göra sig förstådd på engelska i någon del av staden.

Tallinns gamla stadskärna som är en del av den gamla ursprungliga Hansastaden från 1200-talet har en nästan komplett ringmur och Rådhuset och Rådhusapoteket vid Stora Torget som byggdes på medeltiden är en stor sevärdhet.

Domberget (Toompea) var ända fram till 1877 en separat del av staden där ledningen och aristokraterna bodde. Här ligger även Toompea loss (det danska slottet) vars ursprung tros vara från 1000-talet. Det restaurerades och förnyades under Johan III regim under senare delen av 1500-talet och numera är tillhåll för Estlands parlament. Många av ambassaderna ligger även här.

Tallinn, Estland

Flera sevärdheter är bl.a. St Olavs kyrka som ursprungligen anlades under 1100-talet och som omkring år 1500 fick ett 159 meter högt torn som mellan åren 1549 och 1625 var världens högsta byggnad. Tornspiran förstördes i en brand 1625 och byggnadens nuvarande högsta höjd är 123,7 m., Kiek in de kök är ett torn som byggdes under den senare delen av 1400-talet och är 38 meter högt. Numera är tornet återställt till det utseende det hade på 1600-talet, både ut- och invändigt och har en utställning om Tallinns utveckling och militära historia, Alexander Nevskijkatedralen, Bronssoldaten som är en staty föreställande en soldat i sovjetisk militäruniform. I folkmun kallas statyn ibland Aljosja. Under statyn finns askan och lämningar av stupade sovjetiska soldater och Birgittaklostret 2km från Tallinn på den av klostret namngivna platsen Pirita, utgör ruinerna av ett av Nordeuropas största medeltidskloster som började byggas år 1417 och färdigställdes 1436.

I stadsdelen Pirita längst mot öster är ett lummigt fritids- och villaområde. Här finns gästhamnen, den största badstranden, botaniska trädgården och flera parker. Genom området flyter Pirita jõgi, den största floden i trakten.

Tallinn har ett relativt stort nöjesutbud med gott om barer och pubbar av trendiga, lokala och internationell karaktär men även traditionella estniska pubar med en inredning i gammaldags, traditionell estnisk stil som gör dem till populära vattenhål för såväl lokalbefolkningen som för turister. Många av ställena har även levande musik på helgerna.

När barerna och pubbarna stängs framåt midnatt så flyttar man över till någon av de många nattklubbarna som finns i staden och håller öppet till fram åt små timmarna.

I Tallinn finns även vinbarer, kasinon och cigarrloger.

Tallinn, Estland

När det gäller shopping så hittar man de moderiktiga och de eleganta butikerna utmed Virugatan i Gamla staden eller de stora, servicevänliga varuhusen. Utomhusmarknaden för stickade kläder på Müürivahe-gatan, där handarbetare säljer sina stickade produkter utmed den medeltida stadsmuren och Katarinapassagen. där hantverkarna skapar exklusiva konstglas, keramik, läderarbeten, plädar och mycket annat i sina butiker medan du ser på är två andra ställen som är värda att besöka.

I Tallinn finns ett bra utbyggt nätverk av bussar, spårvagnar och trådbussar som tar dig dit du vill för en billig penning. Även Tallinn Card gäller som färdbevis.

Tallinns internationella flyplats ligger ca 4 km från centrum och lokalbusslinjen nr 2 tar dig hela vägen in till centrum.

Tallinn har även flera färjeförbindelser så som Viking Line, Superseacat, Linda Line Express, Tallink, Eckerö Line och Nordic Jet Line.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer: 112
Nummerupplysning på engelska: 119

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder