Thailand
Hotell
Hostel
Stränder
Tågtidtabell
Golfbanor
Spa i Thailand
Thaimat
Hus i Thailand
Hotspots Thailand
 
 
 
2020-04-05 05:42

Phuket som tidigare var känt som Tha-Laang eller Talang är Thailands största ö med en storlek som ungefär motsvarar Singapores. Ön ligger på Thailands västkust i Andamansjön och består huvudsakligen av berg och skog. Namnet Phuket härrör sannolikt från det malaysiska ordet "bukit" som just betyder berg eller kulle. Phuket är dock mest känd för sina vackra stränder på framför allt öns västkust, där stränderna Patong, Karon, Kata och Kata Noi väcker sköna minnen hos många och längtan hos andra.

Bästa tiden att besöka Phuket om man tänker på vädret är december till maj. Är inte vädret det viktigaste så kan man besöka ön även resten av året, då det kanske regnar lite mer och underströmmarna gör att man inte kan bada lika ofta, men prisnivån sjunker markant och när turistströmmen minskar så kan man få lite mer lugn och ro och få uppleva ett Phuket som det kanske var för 10 år sedan.

På 1600-talet tävlade holländare, engelskmän och senare fransmän om Phuket och dess rika tenn-fyndigheter vilket utmynnade i att Siams (som Thailand då hette) kung Narai utnämnde en fransk missionär René Charbonneau till guvernör i Phuket för att på så sätt minska inflytandet från holländare och engelskmän. År 1685 så fick fransmännen monopol på tennet i Phuket, men detta varade bara ett par år för 1688 blev fransmännen utkastade från ön. År 1689 försökte de att återta kontrollen över ön och dess tennfyndighet men misslyckades.

Nästa hot mot ön blev Burmesernas attack 1785 då den avlidne guvernörens fru, Than Phu Ying Chan och hennes syster Mook, efter att ha blivit varnad av kapten Francis Light från Brittiska öst indiska kompaniet, samlade ihop så mycket styrkor de kunde. De motstod burmesernas månadslånga belägring och tvingade dem att retirera 13 mars 1785. Systrarna blev efter detta lokala hjältinnor och fick senare mottaga hederstitlar av kung Rama I.

Numera får Phuket en stor del av sin inkomst från de många gummiplantager, men framför allt från turismen som har ökat stadigt från 70-talet då de första backpacker-folket kom till ön, till 2000-talets charter boom.

phuket, Thailand

Förutom stränderna, så finns det massor att göra i Phuket, givetvis är strand- och vatten-aktiviteter det vanligaste så som dykning, snorkling, vattenscooter, parasailing, fiske och båtutflykter m.m.. Man kan även besöka ett av de många spana i världsklass som har kommit upp under de senaste åren.

Vill man besöka orörd regnskog så kan man bege sig till reservatet Khao Phra Theo, där de högsta topparna är Khao Phara (422m.ö.h.), Khao Bang Pae (388 m.ö.h) och Khao Prathiu (384 m.ö.h). Parken har även ett rikt djurliv med bl.a. vildsvin, björn, hjortar av olika slag, gibbonapor och en hel del sällsynta fågelarter. Parken är även Phukets viktigaste vattentäckt.

I nationalparken Sirinat på den nordvästra delen av ön kan man vandra på naturstigar genom mangoträsk och se många ovanliga växter. Vid vissa av dem finns det även förklarande skyltar. På Nai Yang beach lägger havssköldpaddor sina ägg.

Phuket har även golfbanor av internationell standard som var och en erbjuder olika utmaningar och vyer. Om man vill ha mer information och/eller boka online så kan man besöka Phuket Golf Course hemsida.

Vad man skall tänka på när man är i Phuket är att det finns starka underströmmar framför allt på västkusten och då främst under monsunen. Drunkning är relativt vanlig förekommande, så lyssna på varningar och följ uppmaningarna från flaggorna på stranden. Vidare skall man respektera thailändarna och deras kultur, det är bl.a. oartigt att gå toppless på stränderna även om lokalbefolkningen inte konfronterar dig med det så ses det med ogillande.

Phuket, Thailand

De mest populära stränderna på Phuket är sett från norr Bang Tao som är en lång lugn strand, Surin Beach som är på uppgående, Laem Sing Beach som är en liten bukt med vacker utsikt, Kamala Beach, norr om Patong Beach, Patong Beach som är den mest kända och mest ”utvecklade” när det gäller nöjen och shopping m.m. och Karon Beach, Kata Beach och Kata Noi Beach söder om Patong som är lugnare med gott om resorter och charterturister. Vidare finns Ao Chalong som är Phukets mest populära ankringsplats för yachts, Rawi Beach som är en av lokalbefolkningens favoriter och Nai Harn i närheten av utsiktsplatsen Phrom Thep.

Till Phuket tar man sig främst som charterturist, där många av de stora bolagen så som Ving, Ticket m.fl. har resor till, eller med flyg från Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Om man bara köper en reguljär biljett till Bangkok på någon av alla de bokningssiter som finns på nätet så är det inga problem att få en flygstol till Phuket på en av de många bolag som flyger dit. För att söka flygstol så kan ni pröva Travelstart, Supersaver, Travelpartner eller Resfeber.

Phukets internationella flygplats ligger på öns norra del och är numera Thailands 2:a största flygknut. De blå taxilimousinerna tar 500-600 bath till Patong och ca 400 bath till Phuket-town, medan en vanlig gul taxi tar runt 300 bath. Man kan även ta minibuss för 150-250 bath person och då tar de er oftast till dörren på det hotell som ni skall till. Gör gärna upp priset i förväg så blir det inga dispyter senare. Priserna är cirka priser och kan givetvis ändras.

Phukets kriminalitet har ökat med tillströmningen av turister och man skall alltid vara uppmärksam om någon vill vara din ”vän” eller få dig att börja spela (vilket är olagligt i Thailand), ficktjuvar och även rån förekommer, så försök att hålla dig bland folk och på upplysta ställen och om något verkar för bra för att vara sant, så är det säkert så. Om man får problem så uppsök alltid turistpolisen, dom kan lite engelska och har inte samma benägenhet som den lokala polisen att skylla allt på turisten. Men framför allt låt dig inte avskräckas utan använd sunt förnuft och undvik situationer som kan leda till bråk, så brukar de flesta ha en underbar tid på Phuket.


Viktiga telefonnummer

Nödnummer(Thailand): 191

Sjukhus:
Bangkok Phuket Hospital: 0 7625 4425
Mission Hospital Phuket: 0 7623 7220-6
Patong Hospital: 0 7634 4225, 0 7634 2633-4
Phuket International Hospital: 0 7624 9400
Thalang Hospital: 0 7631 10334
Vachira Phuket Hospital: 0 7621 1114, 0 7621 7294-8

Immigration Office: 0 7621 2108, 0 7622 1905
Turistpolisen: 0 7625 4693, 0 7621 4368 eller 1155
Bangkoks flygplats: 025 351 301
Phuket International Airport: 0 7632 72306

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Boka billiga hotell i asien
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide