Thailand
Hotell
Hostel
Stränder
Tågtidtabell
Golfbanor
Spa i Thailand
Thaimat
Hus i Thailand
Hotspots Thailand
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2019-02-18 15:30:23
Thailands Flagga

Stränder/orter i Öst

Koh Chang

Koh Chang är Thailands näst största ö och ligger bara 30 mil öst om Bangkok och var till bara 10-15-år helt okänd för turism. Koh Chang betyder elefantön och är även namnet på den nationalpark som består av 47 öar och ligger utanför den thailändska staden Trat och inte långt ifrån den Kambodjanska gränsen.

När backpackers kom började komma hit i början av 1990-talet så fanns inga stora turistanläggningar eller hotell, utan några bambuhydds byar i närheten av och på White Sand (Hat Sai Khao) på Koh Changs västra sida. White Sand (Hat Sai Khao) har bibehållit sin popularitet och är fortfarande den mest populära stranden, men nu med konkurans från bl.a Kai Bae Beach, Chai Chet, Hat Ta Nam och Klong Prao beach som är både mindre och lugnare.

Koh Chang, Thailand

Koh Chang är trots sin storlek glest befolkat med en varierad natur av tät kuperad djungel och vackra paradisstränder. Till koh Chang åker man främst för att bada och leva ett avslappnat strandliv. Men detta hindra inte att man kan vara mer aktiv och t.ex. ta ett dykarcertifikat i en av de många dykskolorna som finns på ön eller bara snorkla omkring lite grand i det purpurblåa vattnet. Det finns även vacker natur att vandra i med ett flertal vattenfall och källor som man kan bada i. Två elefantlägger finns på ön som erbjuder ridturer. Läs mer om Koh Chang

Koh Samet

Koh Samet har några av östra Thailands finaste stränder, långgrunda med kritvit sand. Vatten är kristallklart och korallreven utanför ön är som gjorda för snorkling. Hela området är en nationalpark och man betalar en mindre avgift (200 Bath) när man anländer till ön.

Det finns nästan inga stora resorter utan mestadels enklare bungalows nära stranden från ca 200 kr/natt och bungalow. för priser och hotell

På dagarna är det badning, vatten och strand aktiviteter som gäller och på kvällarna någon av alla de mysiga strandrestaurangerna och barena som ofta har väldigt god mat och även brukar visar film på storbild.

På Koh Samet finns bara en seven-eleven butik som har bankomat men det är inte alltid att den har pengar. Det finns även ett par växlingskontor.

Koh Samet, Thailand

Koh Samet har många barnvänliga stränder Bl.a. Hat Sai Kaew och det är ofta varmt och soligt och på stranden finns möjlighet till Massage, manikyr, flätor, pedikyr.

Undvik att anlända på Koh Samet under helgerna: Det kan vara svårt att hitta logi när Bangkoks invånare är lediga och söker sig till närliggande badorter.

Koh Samet ligger 6 kilometer från den lilla kuststaden Ban Phe. Dit åker man lätt och billigt med buss från Bangkoks östra busstation Ekamai på Sukhumvit Road och det tar ca 3 timmar. Ban Phe och Koh Samet kostar inte många kronor och går ofta under dagarna, men aldrig under sena kvällar och nätter.

Stränderna på Koh Samet

Hat sai Kaew eller Diamond beach är den längsta och populäraste staranden med en vacker starnd och möjlighet till lite nattliv.

Ao Vong Duan är känd för sin soluppgång och har en avslappnad atmosfär.

Ao Prao ligger på den västra delen av ön och är det finns lite mer eleganta hotell på denna 200 m långa strand. Stranden är även känd för sin vackra solnedgång.

Ao Wai

Ao Kui

Na Nok Ao

Kui Na Nai

Andra öar Öster om Koh Samet ligger öarna Koh Kudi, Koh Khangkhao och Koh Rusi.

Rayong / Ban Phe

Rayong är ett av Bangkok bornas ställen för att stressa av under helgerna med mat, golf eller på stränderna. I absolut avslappnad miljö gör att Rayong inte liknar något annat område i hela Thailand.

Rayong är även känt för för sin fisk, skaldjur och lokala fruktodlingar.

Ban Phe är en liten hamnstad. Från Ban Phe sträcker sig provinsens finaste stränder fram till Mae Laem Phim och turistinstallationerna växer upp utmed kusten sakta men säkert. Ban Phe är också stället om man vill ta en båttur till någon av de närliggande öarna: Koh Samet, Koh Talu, Koh Kudi eller Koh Mun Nai.

Mae Laem Phim är ett fantastiskt ställe om man blir sugen på fisk- eller skaldjursmiddag på stranden: Ett 50 tal restauranger dukar upp utmed strandkanten varje kväll och serverar alla tänkbara läckra rätter lagade med den dagsfärska fångsten. Läs mer om Koh Samet

Pattaya/Jomtien

Pattaya är trots sitt dåliga rykte väl värt att besöka om man vill ha ett bra nattliv bo bra och billigt. Standen i Pattaya är ingen höjdare men 5-10 minuter med en songthaews (pickup taxi) ligger den 14 km långa stranden Jomtien som är både lugnare och finare. Om du vill ha lite omväxling kan du ta en liten kryssningstur till någon av de närbelägna öarna "Koh Lan" eller "Koh Sak" vilket tar c:a 45 minuter. Dessa öar har tillräckligt med aktiviteter för att hålla dig sysselsatt hela dagen.

I pattaya och Jomtien kan man göra de vanliga vattensporterna såsom jetski, fiske,vattenskidor, vindsufning, snorkling, segling och dykning. Förutom detta så erbjuds även ridning, paintball, falskärmssegling och formel 3 racing på Bira International Racing Track och golf.

Pattaya/Jomtien, Thailand

Pattaya har även bowlinghallar, biljardhallar och skjutbanor (till och med för pilbåge). Barnfamiljer ökar varje år men de flesta bor vid Jomtien som är både lugnare och har en mycket bättre strand. Man kan även bo på hotellet i "Pattaya Park", som är ett äventyrsbad, eller något av de andra hotellen som ligger mellan de båda stränderna. I området finns det boende av olika kvalitet, allt från små guesthouses till flotta lyxhotel men med en stor skilnad at priserna är väldigt mycket under dom i t.ex. Phuket med omnejd. Läs mera om boende i Pattaya/Jomtien.

Inom Pattaya, Jomtien och Naklua så åker man lättast med songthaews (pickup taxisom kostar 10 Baht/pers inom Pattaya och c:a 20 Baht (förhandlingsbart) till Jomtien eller Naklua. Vill man åka utanför de normala rutterna så bör man förhandla innan man ger sig av annars är det lätt at det uppstår dispyter i onödan.

Om ni hyr motorcyklar bör ni vara väldigt försiktiga och alltid vara bered på allt, för om olyckan är framme så utgår den Thailändska polisen nästan alltid från att det är ditt fel som inte känner till reglerna i Thailand.

Till Pattaya och Jomtien tar man sig lättast och billigast med luftkonditionerade bussar från Bangkoks södra busstation: Ekamai på Shukumvit Road. Minibussar åker mellan Bangkok och Pattaya under nästan hela dygnet, dessa bokas på hotell och på resebyråer. Några av minibussarna kör också till och från flygplatsen men det blir ofta problem om man har mycket bagage. Läs mer om Pattaya och jomtien


Stränder/orter i södra Thailand

November-februari medel temp 26 lite regn men kan bli blåsigt på em Mars-Juni medel temp 29 fuktigt och varmt med korta skurar på em /natten Juli-oktober regnperiod medel temp 28 ofta mulet på mornarna men klarnar oftast upp regnar oftast inte lika mycket som i södra delarna.

Cha-Am

Cha-Am ligger ca 2,5 mil norr om Hua Hin och är mest känd för sina långa vackra stränder. Cha-Am är ännu lugnare och mycket mindre än Hua Hin.

Cha-Am är väldigt populär som semesterort bland thailändarna och strandpromenaden i centrum är ett riktigt turistjippo, inte minst under helgerna trots att den lilla staden för övrigt inte är speciellt turistig.

Den bästa stranden sträcker sig ett par mil söderut, mot Hua Hin. Där finner man dom stora hotellen och det lilla området Bang Kwai med restauranger och butiker.

Om man tröttnar på stranden eller vill shoppa med större urval kan man lätt ta buss eller taxi därifrån till Hua Hin eller Cha-Am. Läs mera om boende i Cha Am.

Hua Hin

Hua Hin är mest känt som för den Thailändska kungafamiljs sommarpalats Klai Kangwon Palace (långt bort från bekymren), som har varit deras tillflyktsort sedan 20-talet då kung Rama VII lät bygga det som idag är kungafamiljens officiella sommarresidens.

Hua Hin är mycket lugnare än de mer kända orterna såsom Pattaya, Krabi och Phuket mm. Hotellen ligger oftast utmed stranden och hit åker man främst för de attraktiva stränderna, njuta av god mat och kanske spela lite golf på en av de 6 golfbanorna av hög internationell klass som finns i området. Läs mera om boende i Hua Hin.

Andra saker som är populärt är ridning på stranden eller bara promenera omkring på stranden och ta det lugnt. Det har även populärt för svenskar att köpa hus i Hua Hin med omnejd.

Hua Hin ligger ca. 20 mil söder om Bangkok och man sig lätt dit med tåg från Hua Lam Phong Station, Rama IV Road och tar ungefär 4 timmar , eller med buss från Bangkoks södra busstation på Boromrat Chonnani Road som tar ungefär 3 timmar. Man kan även ta taxi, minibus eller flyg från Bangkok men då blir det genast lite dyrare, fast det finns givetvis prutmn på minibus och taxi. Läs mer om Hua Hin

Phuket

Förutom stränderna, så finns det massor att göra i Phuket, givetvis är strand- och vatten-aktiviteter det vanligaste så som dykning, snorkling, vattenscooter, parasailing, fiske och båtutflykter m.m.. Man kan även besöka ett av de många spana i världsklass som har kommit upp under de senaste åren.

Vill man besöka orörd regnskog så kan man bege sig till reservatet Khao Phra Theo, där de högsta topparna är Khao Phara (422m.ö.h.), Khao Bang Pae (388 m.ö.h) och Khao Prathiu (384 m.ö.h). Parken har även ett rikt djurliv med bl.a. vildsvin, björn, hjortar av olika slag, gibbonapor och en hel del sällsynta fågelarter. Parken är även Phukets viktigaste vattentäckt.

I nationalparken Sirinat på den nordvästra delen av ön kan man vandra på naturstigar genom mangoträsk och se många ovanliga växter. Vid vissa av dem finns det även förklarande skyltar. På Nai Yang beach lägger havssköldpaddor sina ägg.
Läs mer om Phuket

Phuket, Thailand

Kamala Beach, Phuket

Kamala Beach är ett bra ställe om du funderar på att spendera den mesta tiden på stranden och njuter av havet. Stranden är en tillflyktsort för dem som föredrar det lugnare livet, även om den södra änden av stranden kan vara ganska livlig under högsäsong, så är norra ändan lugn året runt. Stranden är en 2km lång finkornig strand som erbjuder de ”vanliga” strand och vatten aktiviteterna såsom vattenscooter, parasailing och de obligatoriska thaimassage-ställena som ligger utspridda längst hela stranden.

På Beach Road på den södra delen av stranden ligger ett antal små hotell, med en ofta familjär stämning och priser som ligger en bra bit under de stora resorternas. Här finns även en hel del barer och restauranter.
Läs mer om Kamala Beach

Patong Beach, Phuket

Patong beach är den mest kända av stränderna i Phuket. Den är belägen på öns västkust och hit ska du bege dig om du gillar liv och rörelse, men ändå vill uppleva en fantastisk strand. Det var här allt började på slutet av 70-talet och början av 80-talet. Patong som då var en liten fiskeby med några barer på den vackra stranden, blev ett tillhåll för backpackers och snart även för en ”bofast” farang-koloni.

Patong Beach har en härlig finkornig strand som är indelad i delar eller sektioner där varje del tas om hand av de massörer, uthyrare m.m. som har rättighet att bedriva verksamhet på just den delen av stranden. Detta innebär att stranden ofta är välskött då det är bra för affärerna. Här kan man även hyra vattenscootrar, utöva parasailing få thai-massage och ta en longtail båt till någon av de närliggande stränderna.
Läs mer om Patong Beach


Thailändska Ambassaden, Kungl.
Florag. 3, Box 26220,
100 40 STOCKHOLM
tel: 08-791 73 40

Thailands Turistbyrå i Stockholm
Drottninggatan 33
(111 51 Stockholm)
På gatuplanet av Klara Huset nära Sergels Torg (ingång genom porten)
Öppet: mån-fre 9-12, 13-17
Telefon: 08-700 56 90
Fax: 08-700 56 99
E-post: info@tat.nu

Sveriges Ambasssad
One Pacific Place , 20th floor
140 Sukhumvit Road , between soi 4 and 6
Bangkok

Postadress
Embassy of Sweden

P.O. Box 1324 , Nana Post Office
Bangkok 10112
Thailand

Telefon: +66 (0)2 263 7200
Fax: +66 (0)2 263 7260
E-post: ambassaden.bangkok@foreign.ministry.se
Webbplats

Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Boka billiga hotell i asien