Kina
A.01
A.02
A.03
A.04
A.05
A.06
A.07
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 10:49:03
Kinas flagga

Sanya är ön Hainans mest besökta stad när det gäller turism då stränderna runtomkring anses som de bästa på ön. Under de senaste åren har Sanya blivit ett ställe för Hong Kong borna att komma i väg från stressen och koppla av med sol och bad på de vackra stränderna, njuta av den gröna växtligheten och den rena luften.

Sanya har varit känt i tusentals år och man har hitta rester av bosättningar i Luobi grottan som antas vara tiotusen år gamla. Under Han Dynastin (25 – 220 e.kr) kallades staden Zhuya för att under Tang dynastin (618 - 907) byta namn till Zhenzhou och till Yazhou under Ming Dynastin (1368 - 1644). Efter utslocknandet av Qing Dynastin (1644 - 1912) fick Sanya namnet Yaxian tills att den 1984 fick sitt nuvarande namn och blev "uppgraderad" till stad.

Sanya är en viktig hamn för import och export av handel med utlandet. Därför har Sanya också namnet "South Gate of China” för att betona vilken viktigt roll staden har för den södra delen av Kina inom ekonomin och politiken för transporten.

De flesta som besöker Sanya är turister från både inom Kina och utifrån, som lockas av det sköna klimatet, de vackra bergen, floderna och givetvis stränderna och havet. Det sägs att Sanya har de mest välbevarade och vackraste stränderna i hela Kina. Allt i Sanya är knutet till vatten, och därifrån har den fått sitt rykte som den "orientaliska Hawaii".

Sanya, Kina

I Sanya kan du njuta av ett unikt tropiskt landskap som är helt annorlunda från andra provinser i Kina. Sanya Bay, Yalong Bay och Dadonghai, är alla gyllene stränder i Sanya, och är ett av de första valen när besökare skall spendera sin semester här. Här kommer man i från stress och bekymmer och kan vandra på de vackra stränderna och i dess omgivningar för att få en rofylld semester. I närheten av Sanya bor mer än 20 etniska grupper inklusive Han, Li, Miao, och Hui, så det är även en underbar plats att lära känna några av de olika kulturerna i Kina.

I Sanya och dess närhet finns det tre stränder som man brukar tala om där Sanya-bukten är den som ligger närmast staden men även är den som känns minst fräsch och där vattnet kanske inte är det bästa. Här är det dock billigast att bo och håller man sig på västra delen av stranden så är det bättre. Den andra stranden är Dadong-bukten 2 km från staden Sanya som har en ren och fin strand med bra vatten. Här finns även gott om vatten aktiviteter för den som vill göra något annat än att bara lata sig i solen. Den tredje och i många tycken vackraste stranden är Yalong-bukten (drak-bukten) som är en sju km lång vit strand kantad av palmer. Stranden är endast öppen för gäster på hotellen i området men det går att betala en avgift för att få använda stranden även om ni inte bor där. Här är det lite dyrare att bo och leva än på de andra två stränderna.

Andra sevärdheter är Lu Hui Tou parken (Hjorten som vände på huvudet) med en stor sten som berättar historien om en jägare som driver en hjort till en isolerad udde ute i havet. När djuret inte längre kunde fly, vände den på huvudet och tittade på jägaren och förvandlas till en vacker kvinna som jägaren blev förälskad i. Hit kommer älskare och hänger ett hänglås på en kedja vid toppen av berget i hopp om att deras kärlek skall bestå lika länge som hänglåset sitter på kedjan.

Sanya, Kina

Tian Ya Hai Jiao är även detta ett populärt utflyktsmål och är en sten med inskriptionen Tian Ya Hai Jiao som betyder Jordens slut, havets hörn. Platsen har fått sitt namn efter traditionen att Kina som man då ansåg vara den enda civiliserade världen, hade sin södra gräns här i ”slutet av världen”.

Fjärisdalen i närheten av Longtan sjöarna och Yalong-bukten är en 1,5 hektar stor trädgård med några av Kinas mest sällsynta fjärilar.

Shoppar gör man på Jiefang gatan som är Sanyas längsta gata som har allt från lokala produkter, boende, matställen, varuhus, supermarkets och Mc Donald och KFC. På Honggi gatan kan man köpa kläder och hitta shopping centrerna First Market, Sanhe Business City och Yangguang Shopping City. Vill man handla pärlor och snäck-produkter så tar man sig till Business Street i närheten av Honggi gatan.

Den bästa tiden för ett besök på Hainan är mellan december och april, men det är även under resten av året helt ok. Man skall dock tänka på att under sommarmånaderna så kan området drabbas av tyfoner. Den 15 januari så firar man Huanhua festivalen då människor ger varandra blommor för ett bra år.

Kontanter är det bästa sättet att göra rätt för sig då det endast är ett par 4 och 5 stjärniga hotell som tar kreditkort. ATM maskiner finns i Sanya men det finns en gräns för hur mycket man får ta ut per dag. Man kan även växla på alla banker och många hotell men man behöver då alltid visa upp sitt pass. Har man kontanter som man vill växla så skall man vara medveten om att kinesiska banker bara tar perfekta sedlar som inte får vara vikta på något ställe.

Det går flyg direkt till Sanya och Haikou från de flesta större städer i Kina. Det går också att åka färja från Guangdong-provinsen. I Sanya är buss det bästa sättet att ta sig fram. Vägnätet är bra utbyggt längs kusten, medan det är lite sämre ställt med vägar i de centrala delarna. Mellan attraktionerna i söder kan man också ta taxi, vilket är mycket billigt med svenska mått. På Resfeber Sverige kan ni kolla upp både flyg och boende.


Viktiga telefonnummer

Polis:
110
Ambulans:
120
Brandkåren: 119
Vägbeskrivning: 114
Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.
Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Boka billiga hotell i asien