Kina
A.01
A.02
A.03
A.04
A.05
A.06
A.07
Viktiga länkar
Försäkringskassan
UD
Brittiska UD
Allergier
Visum
vaccinationsguide
 
 
 
2020-04-05 11:31:15
Kinas flagga

Peking eller Beijing nämns för första gången 1121 f.kr. och kallads då Ji och kom senare att blir residentstad i furstendömet Yan (Svalan) som än i dag brukar användas för Peking/Beijing i poetiska sammanhang. Staden har under årtusendena bytt namn ett flertal gånger och hette under Tangdynastin (618-907) Youzhou och Yanjing(svalornas huvudstad) 986 – 1135. Peking/Beijing fick sitt nuvarande namn och blev huvudstad när Kejsare Yongle flyttade från den dåvarande huvudstaden Nanjing (Södra huvudstaden) till Beijing (Norra huvudstaden) i början av 1400-talet.

Peking som är en feltolkning av västerlänningar börjar mer och mer runt om i världen att benämnas med det mer riktiga benämningen Beijing och bl.a. i Storbritannien har man ändrat officiellt.

Dagens Peking/Beijings stadsplan har sitt ursprung från den mongoliska Yandynastin (1271 – 1368) som byggde en stadsmur runt staden som följde dagens 2:a ringväg förutom i norr. Under Qing-dynastin (1644-1912) bestod Peking/Beijing av två olika städer, varav den äldsta, Tatarstaden var den förnämligaste och innehöll de vackraste byggnaderna, flesta templen och bredaste gatorna där den förbjudna staden fortfarande är bevarad. Tatarstaden var omgiven av en 16-20 meter bred mur som var 14 meter hög. Den kinesiska staden som gränsade till Tatarstaden söder ut hade även den en mur, men den var endast 8 meter hög. Den mest kända byggnaden i den kinesiska staden var Himmelens tempel där kejsaren den 22 december varje år offrade till Shangdi som har varit kinesernas högsta gud sedan ca 1600 f.kr. då den först nämns i en inskription på ett orakelben.

Beijing/Peking, Kina

Ett av Pekings/Beijings största sevärdhet om inte den största är den förbjudna staden som stod färdig 1422 och fram till 1912 var Kinas regeringssäte. Palatset som består av flera små palats var avstängt för vanligt folk och skall enligt myten bestå av 9999½ rum då ett palats med 10 000 rum hade varit så storslaget att det endast kunde existera i himlen. Att bygga ett palats med 10 000 eller fler rum hade då varit att förolämpa himlen, vilket ansågs föranleda Himlen att straffa den härskande dynastin.

Inte långt från den förbjudna staden ligger världens största torg, Himmelska Fridens Torg, i vars mitt Mao Zedongs mausoleum ligger.

Gulou som är Pekings/Beijings trumtorn ligger norr om den förbjudna staden och är 47 meter högt och Zhonglou som är det 49,9 meter höga klocktornet, står strax norr om Gulou. Dessa användes först som musikinstrument men kom senare att användas för att markera tid. Tornen är sedan 1980-talet öppna för turister.

Pekings/Beijings observatorium från 1442 ligger centralt i staden och innehåller bl.a. ett historiskt museum över kinesisk astrologi och astronomi.

Andra sevärdheter är den stora Nationalteatern, ägget som kan ta 6500 människor och är byggd av titanium och glas omgiven av en konstgjord sjö. Operan invigdes 2007.

Beijing/Peking, Kina

Vill man komma ifrån storstaden så är Pekings/Beijings botaniska trädgård ett bra alternativ. Det öppnade 1955 och består av ett flertal utställningar så som trädträdgården, rosenträdgården och en örtagård för traditionell kinesisk medicin. Väster om förbjudna staden ligger Beihai som är en av Pekings/Beijings populäraste parker och nordväst om det centrala Pekings/Beijings ligger Shichahai med sina tre sjöar som är förbundna med varandra genom kanaler. Här kan man promenera, hyra båtar, och besöka någon av alla de serveringar som finns i parken. På kvällstid drar sig folk hit för att besöka någon av alla de barer som finns och på vintern så kan man åka skridskor på sjöarna.

Sommarpalatset (Yi he yuan) med sin 2,2 km² stora sjö som är utgrävd för hand och vars lera används för att bygga den 60 meter höga Longevity kullen är även den värd att besöka. Inom palatsområdet finns ett flertal mindre palats, trädgårdar i olika stilar och även marmorbåten. Det finns även möjlighet att åka ut på den konstgjorda sjön.

Peking/Beijing har för närvarande fem tunnelbanelinjer men de byggs ut i snabb takt. Det finns även ett stort buss och spårvagns nät i staden. För mer information om Beijings tunnelbansystem ....

Pekings/Beijings internationella flygplats ligger 20 km från centrum och det tar ca 40 minuter att ta sig in till staden på någon av expressvägarna. Man kan även ta linjen Airport Express som är sammanlänkad med de andra tunnelbanelinjerna och det tar ca 20 minuter till det centrala Beijing.


Viktiga telefonnummer

Polis:
110
Ambulans:
120
Brandkåren: 119
Vägbeskrivning: 114
Ansvarsfriskrivning: Restipset.nu tar inget ansvar för skador eller förluster som kan ha uppstått genom information som står skriven på den här och underliggande sidor.

Här kan ni beställa hotell online till de flesta av världens länder
Boka billiga hotell i asien